kuchnia

czwartek, 29 kwietnia 2010

Pasztet z zielonej soczewicy


 Pasztet z zielonej soczewicy na razowym chlebku, ze świeżymi warzywami smakuje pysznie.





 
Składniki:
- ok. 2 szklanki zielonej soczewicy
- jedna dość duża cebula
- dwie marchewki
- odrobina czosnku
- jajko
- kasza manna
- przyprawy
- kostka warzywna





Soczewicę należy wypłukać, zalać wodą i odstawić do namoknięcia na około godzinę. Następnie należy dolać wody, dodać kostkę warzywną albo dwie oraz gotować soczewicę do miękkości. W międzyczasie cebulę pokroić i podsmażyć razem z czosnkiem. Ugotowaną odcedzić i zmiksować w malakserze razem z cebulą, marchewką, czosnkiem i przyprawami do smaku. Dodać jajko i trochę kaszy manny. Wyłożyć wszystko do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Należy sprawdzać drewnianym patyczkiem czy pasztet jest upieczony.








1 komentarz:

  1. Witam, jak długo należy piec pasztet, tak około?Pozdrawiam!Gosia

    OdpowiedzUsuń