kuchnia

piątek, 24 czerwca 2011

Kuskus z kaparami, migdałami i pomidorem.

Sałatka, która może służyć jako przekąska, podwieczorek, kolacja, czy dodatek do obiadu.
Chętnie przeze mnie zrobiona, gdyż kuskus wylegiwał się u mnie w szafce już długo, za długo. A przecież to taka dobra kasza.

Zapraszam ;)

Co potrzeba mieć:
filiżanka kaszki kuskus (u mnie było 140 gram)
1-2 pomidory
łyżeczka oliwy z oliwek
ząbek czosnku
dwie łyżki płatków migdałowych
dwie łyżki kaparów, odsączonych
sól do smaku



Co potrzeba zrobić:
Kaszę kuskus zalać 1,5 filiżanki gorącej wody, zamieszać, przykryć i odstawić na 10 minut.
Płatki migdałowe podprażyć/zrumienić na suchej patelni. Pomidor pokroić w kosteczkę. Czosnek przepuścić przez praskę.
Wymieszać wszystko z kaszą i doprawić solą do smaku.

Smacznego.

2 komentarze:

  1. O, jestem teraz na etapie zbierania kuskusowych przepisów :) Zapiszę sobie i wypróbuję przy najbliższej okazji!

    OdpowiedzUsuń
  2. O, bardzo lubimy kuskus, a z kaparami jeszcze nie próbowaliśmy!

    OdpowiedzUsuń