kuchnia

sobota, 25 maja 2013

Domowy makaron, szynka szwarcwaldzka i suszone pomidory.

Domowy makaron papperdelle, zrobiony przez Franka. Wyśmienity. Do tego sos śmietanowy połączony z szynką szwarcwaldzką oraz suszonymi pomidorami w oliwie ułożonym na wierzchu. Obiad godny polecenia.



Na sos potrzebujemy:
18 % śmietankę (łaciatkę)
parę plastrów szynki szwarcwaldzkiej
suszone pomidory
ząbek czosnku
przyprawy: oregano, sól, pieprz,

Szynkę kroimy w drobniejsze kawałeczki i podsmażamy na patelni z dodatkiem oleju/oliwy. Zmniejszamy grzanie na bardzo małe. Dodajemy śmietankę, doprawiamy i czekamy aż sos zgęstnieje co jakiś czas mieszając. Makaron gotujemy. Mieszamy z sosem. Wykładamy na talerze posypując pokrojonymi suszonymi pomidorami.



1 komentarz: