kuchnia

sobota, 7 czerwca 2014

Panna Cotta o smaku kokosowym z truskawkami.

Panna Cotta trochę oszukana - bo bez śmietanki. Za to z greckim jogurtem naturalnym, dzięki któremu deser jest lekko kwaskowy i orzeźwiający. Mleczko kokosowe nadaje wyjątkowy smak, a truskawki są dopełnieniem całości.
Polecam, szczególnie w ciepły, słoneczny dzień letni.







Oryginalny przepis.

Składniki:
po 150 ml mleczka kokosowego i jogurtu naturalnego greckiego
3 płaskie łyżki cukru
łyżeczka żelatyny
łyżeczka mleka

Żelatynę wymieszać z łyżeczką mleka i odstawić na chwilę. Mleczko kokosowe zagotować razem z cukrem. Garnuszek z mlekiem zestawić z palnika, dodać żelatynę i dokładnie rozmieszać. Ostudzić, dodać jogurt naturalny, wymieszać i przecedzić przez gęste sitko. Gotowe przelać do pojemniczków i odstawić do lodówki, aż masa stężeje.

Dodatkowo z 4 łyżek wody i odrobiny cukru waniliowego oraz paru truskawek zrobić syrop, którym można polać stężałą panna cottę. Przyozdobić świeżymi truskawkami.



1 komentarz: