kuchnia

wtorek, 3 listopada 2009

Od razu powiem, że to ma być blog kulinarny, więc nie spodziewajcie się wyznań typu "pamiętniczku pamiętniczku" ;)
Ja (Zuza) razem z moim mężczyzną (Franek) uwielbiamy gotować. Fascynujące są te wszystkie blogi kulinarne, z przepysznymi przepisami i smakowitymi zdjęciami. Więc postanowiliśmy prowadzić własny :)

Kochamy ostre smaki, więc ich będzie najwięcej. Czasami robimy zwykłą jajecznice, a czasami tworzymy w kuchni dużo dużo więcej. Czasami robimy coś słodkiego. Dużo będzie ryżu i makaronu. Niewielkie miejsce znajdzie się dla ziemniaków. I wiele innych różnych smaków.

Przepisy są wymyślone przez nas, bądź zaczerpnięte z różnych źródeł, przetestowane i przepyszne. :)





Zaczniemy od ryżu z brokułami.



Składniki (na trzy porcje):
dwie saszetki ryżu, czyli 200 g
jeden nieduży brokół
średnia cebula
dwa ząbki czosnku
kostka warzywna
olej, sól, pieprz, woda




Rozgrzać olej na patelni, najlepiej dużej (ja zrobiłam w woku), wrzucić ryż i podsmażyć kilka minut. W między czasie zrobić jedną kostkę warzywną z pół litra wody. Wlać bulion warzywny do ryżu i gotować do całkowitego wchłonięcia bulionu. Jeśli ryż będzie nadal za twardy dolać trochę wody bądź bulionu. Jak ryż będzie gotowy dodać przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku i wymieszać. (Już sam ryż wg mnie jest pyszny).
Gdy ryż będzie się gotował, na patelni zrumienić cebulkę pokrojoną w kostkę. Dodać oczyszczony i rozdrobniony brokuł i dusić pod przykryciem do miękkości brokuła (ok. 10 minut).
Wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. I gotowe. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz