kuchnia

niedziela, 10 października 2010

Najprostsza zupa świata


Najprostsza zupa świata to pomidorówka. Nie wymagająca talentu kulinarnego potrawa. A jakże smaczna.
Zapraszam. :)







Składniki (na 4 porcje):
- litr soku pomidorowego
- cebula
- marchewka
- korzeń pietruszki
- kostka rosołku warzywnego 
- bazylia (świeża wiadomo lepsza ale może być też suszona)
- śmietana do zup
- sól, pieprz,
- ryż lub makaron do wyboru,
(można dodać również natkę pietruszki oraz koperek);

Sok wlewamy do garnka i stawiamy na gazie, dodajemy kostkę warzywną, startą marchewkę, startą lub pokrojoną pietruszkę. Drobno pokrojoną cebulę najpierw należy zeszklić na patelni, a później dodać do zupy. W międzyczasie gotujemy ryż lub makaron - jak kto woli, ja wybrałam ryż.
Gdy zupa się zagotowała dodajemy bazylię oraz sól i pieprz do smaku.
Wlewamy do miseczek razem z ryżem/makaronem, dodajemy łyżeczkę (lub dwie) śmietany.
Jemy :)


8 komentarzy:

  1. zaproszenie przyjete..

    OdpowiedzUsuń
  2. chetnie pisze sie na taka smaczna zupke:)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam pomidorową ugotowaną przez Mamę. z ryżem.
    ładne zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  4. pysznie! pierwsze zdjęcie bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Co ta zupa tak samotnie tam stoi na tym stole? Chętnie się przysiądę :) Moja ulubiona zupa...

    OdpowiedzUsuń
  6. trzecie zdjęcie od początku, drugie od końca. ten pomidor na tle tego krzesła jest niesamowity ;]
    i zupa. najprostsza, tak. ale smakowo zawsze niebanalna.

    OdpowiedzUsuń
  7. cieszę się bardzo, że się podoba :) pomidorówka z soku jest gęsta, przez co i świetnie wygląda i można się naprawdę najeść :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękne zdjęcia!!! A zupa - ponadczasowa!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń