kuchnia

poniedziałek, 2 maja 2011

Reaktywacja. I krem jarzynowy.

Reaktywacja.
Nowy wygląd, który niebawem i tak chyba zostanie zmieniony.
Nowe przepisy, które wciąż będą dodawane.

A jako pierwszy dodam przepis na krem jarzynowy.
Zupa jest gęsta, pożywna i smaczna. :) 






Składniki:
- 2-3 ziemniaki
- jedna duża marchew
- jedna duża pietruszka
- garść kalafiora
- duża cebula
- przyprawy - liść laurowy, ziele angielskie, inne (może być kostka rosołowa, albo mieszanka różnych ziół)
- chleb tostowy (ew. zwykły)
- śmietana 18%

Wszystkie składniki kroimy, może być nierówno i nieładnie. Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, tak aby warzywa były tylko przykryte, dodajemy przyprawy i gotujemy do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie, wyławiamy liść laurowy i ziele angielskie, a warzywa wraz z wywarem miksujemy na krem. Dodajemy śmietanę, aż się zabieli - około 2-3 łyżki. Doprawiamy do smaku i jeszcze chwilę gotujemy.
Z chleba robimy grzanki pokrojone w kostkę, którymi posypujemy krem w miseczkach.



3 komentarze: