kuchnia

piątek, 22 lipca 2011

Tortilla hiszpańska

Warzywa, warzywa, warzywa. Warzywa lubię aż aż :)
Polecam i życzę smacznego :))





Składniki:
Nie piszę ilości, nawet nie pamiętam ile zużyłam. W zależności od tego dla ilu osób gotujesz i jakiej wielkości masz formę oraz upodobań sam(a) zdecyduj ile czego dasz. ;)

- cukinia
- młode ziemniaki
- cebula
- papryka (czerwona, żółta)
- jajka
- pomidory
- kiełbasa
- przyprawy wg upodobań



Piekarnik rozgrzać do 200°C.
Ziemniaki należy oskrobać, pokroić w centymetrowe plastry i podgotować chwilę w osolonym wrzątku. Cebulę, cukinię oraz paprykę pokroić. Na patelni podsmażyć warzywa: cebula, papryka, cukinia, odsączone ziemniaki oraz kiełbasę pokrojoną w plastry. Doprawić wszystko do smaku( użyłam sporej ilości ziół prowansalskich). Warzywa przełożyć do formy (najpierw formę lekko nasmarowałam oliwą). Pomidory sparzyć, obrać i również pokroić. Ułożyć na warzywach.
Jajka - (na formę średnicy 25 cm, dałam 6 jajek) trzeba użyć ich tyle aby złączyły warzywa do kupy, tortilla nie może się rozwalać - należy rozmieszać i zalać warzywa.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200°C, na około 20 minut.

Smacznego!! :)


5 komentarzy:

  1. pycha !
    u mnie była wczoraj :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam hiszpańską tortillę! Moja wersja wygląda tak: http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/?p=367

    OdpowiedzUsuń
  3. idealna na sobotnie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tortilla jest pycha, ale mój smak teraz krąży wokół cynamonu, bakalii i...grzybów. Wszystkiego dobrego i do zobaczenia w Nowym Roku!

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapiekanka apetyczna, ale trochę mało hiszpańska...

    OdpowiedzUsuń