kuchnia

piątek, 22 lipca 2011

Tortilla hiszpańska

Warzywa, warzywa, warzywa. Warzywa lubię aż aż :)
Polecam i życzę smacznego :))





Składniki:
Nie piszę ilości, nawet nie pamiętam ile zużyłam. W zależności od tego dla ilu osób gotujesz i jakiej wielkości masz formę oraz upodobań sam(a) zdecyduj ile czego dasz. ;)

- cukinia
- młode ziemniaki
- cebula
- papryka (czerwona, żółta)
- jajka
- pomidory
- kiełbasa
- przyprawy wg upodobań



Piekarnik rozgrzać do 200°C.
Ziemniaki należy oskrobać, pokroić w centymetrowe plastry i podgotować chwilę w osolonym wrzątku. Cebulę, cukinię oraz paprykę pokroić. Na patelni podsmażyć warzywa: cebula, papryka, cukinia, odsączone ziemniaki oraz kiełbasę pokrojoną w plastry. Doprawić wszystko do smaku( użyłam sporej ilości ziół prowansalskich). Warzywa przełożyć do formy (najpierw formę lekko nasmarowałam oliwą). Pomidory sparzyć, obrać i również pokroić. Ułożyć na warzywach.
Jajka - (na formę średnicy 25 cm, dałam 6 jajek) trzeba użyć ich tyle aby złączyły warzywa do kupy, tortilla nie może się rozwalać - należy rozmieszać i zalać warzywa.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200°C, na około 20 minut.

Smacznego!! :)


6 komentarzy:

  1. pycha !
    u mnie była wczoraj :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam hiszpańską tortillę! Moja wersja wygląda tak: http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/?p=367

    OdpowiedzUsuń
  3. idealna na sobotnie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tortilla jest pycha, ale mój smak teraz krąży wokół cynamonu, bakalii i...grzybów. Wszystkiego dobrego i do zobaczenia w Nowym Roku!

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapiekanka apetyczna, ale trochę mało hiszpańska...

    OdpowiedzUsuń
  6. 33 yr old Electrical Engineer Thomasina Norquay, hailing from McBride enjoys watching movies like Blood River and Listening to music. Took a trip to Flemish Béguinages and drives a 3500. Jej komentarz jest tutaj

    OdpowiedzUsuń