kuchnia

wtorek, 30 marca 2010

Pampuchy, czyli bułki drożdzowe na parze

Dzisiaj na obiado-kolację wymyśliliśmy sobie pampuchy. :)
Wyszły bardzo smaczne, więc polecam i dla was.





Przepis (nam wyszło 6 bułeczek):
1/4 kg mąki pszennej
pół szklanki mleka lekko ciepłego
15 g drożdży
jajko
1-2 łyżki oleju
pół łyżeczki cukru
szczypta soli

Wymieszać drożdże z mlekiem i dodać do mąki z cukrem, solą i jajkiem. Wyrobić ciasto i zostawić do wyrośnięcia. Później uformować nieduże kulki i obsypane lekko mąką ułożyć na desce (na czymkolwiek) i jak zaczną rosnąć włożyć do parowaru. Około 15 - 20 minut powinno im wystarczyć.
Ja zjadłam z sosem jagodowym a Franek z sosem gulaszowym.

3 komentarze:

  1. Mniam... smacznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  2. pampuchy, jaka urocza nazwa ,-D ja to takie cuda, zazwyczaj, z lenistwa, kupuję w supermarkecie ,-)

    OdpowiedzUsuń
  3. w supermarkecie Fredka jest nie dobre i chemiczne i ble. zrób sama, takie proste.. :)

    OdpowiedzUsuń