kuchnia

środa, 7 kwietnia 2010

Mini tarty

Przez święta mało korzystałam z komputera, więc nic nie dodawałam. Ale spokojnie - już nadrabiam :)
Dzisiejszy przepis to mini tarty robione w formie na muffinki.



Przepis na ciasto (12 małych tart o śr 5,5 cm oraz dwie większe):
pół szklanki bardzo zimnej wody
ok. 2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
ok. 150 g masła z lodówki

My wrzuciliśmy do malaksera masło, mąkę, sól i cukier. Gdy się jako tako zmieszało i powstały grudy stopniowo dodawaliśmy wodę. Wyrzuciliśmy na stolnicę i wyrobiliśmy ciasto, które uformowane w kulkę i owinięte folią włożyliśmy do lodówki na około 2 godziny. Następnie ciasto trzeba rozwałkować i wyłożyć na formę i ponownie włożyć do lodówki na 30-60 minut. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Na ciasto w formie wyłożyć papier pieczeniowy i wysypać fasolę, aby ciasto było obciążone. Piec około 15 minut.

Przepis na farsz:

Do środka wrzucamy warzywa na jakie mamy ochotę. U mnie to była fasolka szparagowa, papryka, kalafior, marchewka, pieczarki i brokuły.
Oraz robimy sos z dość tłustej śmietany, sera żółtego (najlepszy ostry, twardy ser), jajka oraz dowolnych przypraw. My wykorzystaliśmy całą dużą śmietanę, 3 jajka i około 15 g sera oraz przyprawy.
Należy najpierw nałożyć warzywa do ciasta w formie, a następnie wypełnić sosem.
Tak zapiekać w 180 stopniach Celsjusza przez około pół godziny.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz