kuchnia

wtorek, 20 kwietnia 2010

Zupa czosnkowa

Dzień czosnku zmotywował nas do zrobienia w końcu zupy czosnkowej. I mówię wam, że to jest rzecz pyszna i zachęcam do ugotowania.





Przepis:
w sumie 11 ząbków czosnku
około 4 łyżki mąki pszennej
olej
około 0,75 l bulionu (najlepiej warzywnego, ew. drobiowego)
1/3 szklanki śmietany
1/3 szklanki mleka
1 jajko
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
garstka sera żółtego pokrojonego w kostkę
dwie kromki chleba

8 ząbków czosnku obrać, pokroić w plasterki i podsmażyć na oliwie. Dodać sól, pieprz i mąkę, wymieszać i dodać odrobinę bulionu. Dokładnie wymieszać, aby nie zostały grudy. Dodać resztę bulionu, dwa świeże ząbki czosnku i gotować około 10 minut.
W osobnym naczyniu wymieszać mleko, śmietanę i jajko. Zahartować odrobiną gorącej zupy i wlać do garnka. Doprawić gałką muszkatołową.
Obrać jeszcze dwa ząbki czosnku, pokroić w plasterki i podsmażyć na oliwie. Chleb pokroić w kostkę i zrobić grzanki na patelni.
Wlać zupę do miseczek, posypać serem w kostkach, smażonym czosnkiem oraz grzankami.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz