kuchnia

czwartek, 7 lipca 2011

Sos śmietanowy z brokułami i serem pleśniowym. Plus makaronio.

Jakiś czas temu był na obiad. I znikł bardzo szybko :)
Brokuły są przepyszne.


Potrzebne nam będzie:
- jeden brokuł (0,5 kg)
- jeden ser pleśniowy - Camembert
- opakowanie 250 ml śmietanki (Łaciatki) 18%
- gałka muszkatałowa, sól, pieprz
- makaron


Brokuł podzielić na małe różyczki, opłukać i wrzucić do osolonego wrzątku. Ugotować. Starając się nie stracić pięknego koloru ;))
Taki brokuł wrzuć na patelnie i zalać śmietanką, trzymać na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, do momentu zagęszczenia się śmietanki. Dodać pokrojony ser, poczekać aż się rozpuści. Doprawić gałką muszkatołową, ewentualnie solą i pieprzem.
Podawać ze swoim ulubionym makaronem.



3 komentarze:

  1. O tak, ser i brokuły idealnie się łączą :-) A gdy spotkają makaron...smak raju!

    OdpowiedzUsuń
  2. Trochę się boję tego sera pleśniowego... jest jakaś alternatywna wersja czy jednak warto spróbować taką, jaka jest? :) Pozdrawiam Serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. do Anonimowy: czemu się boisz sera pleśniowego? jest pyszny. i na prawdę warto spróbować.
    polecam przetestować :)

    OdpowiedzUsuń